PentestGids

PentestGids.nl

BlogContactFAQ

Waarom een pentest laten uitvoeren?

Clock

3 min. leestijd

Inhoudsopgave

  • 1. Simulatie van de 'echte wereld'
  • 2. Prioritering van risico's
  • 3. Ontwikkeling van de in-house software ontwikkelaars
  • 4. Voldoen aan regelgeving
  • 5. Financieel verlies voorkomen
  • 6. Branding en imago-schade voorkomen

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit om de cyber security op orde te hebben. Het uitvoeren van een pentest op reguliere basis is hiervoor essentieel. Niet alleen voorkomt het een hoop ellende, in sommige gevallen is het zelfs verplicht om te voldoen aan regelgeving op het gebied van beveiliging. Lees hieronder 6 redenen waarom je een pentest zou moeten doen.

1. Simulatie van de 'echte wereld'

Het doel van de pentest is om de beveiliging optimaal te krijgen. Een ethisch hacker stapt in de rol van een crimineel en simuleert zo een criminele hacker. De kwetsbaarheden die gedetecteerd worden tijdens een pentest bieden grip op de veiligheid van een netwerk of applicatie.

2. Prioritering van risico's

Met automatische scans en tools wordt (een deel) van de kwetsbaarheden inzichtelijk gemaakt. Maar hoe weet je wat je eerst moet aanpakken? Met een pentest krijg je specialistisch advies en inzicht in welke gedetecteerde kwetsbaarheden als eerst aangepakt moeten worden. Ethische hackers stellen doorgaans een rapport op met een advies waarmee de geteste organisatie de cyber security gericht kan verbeteren.

3. Ontwikkeling van de in-house software ontwikkelaars

Met kennis en inzicht in waar de code kwetsbaar is, kunnen software ontwikkelaars in de toekomst hier rekening mee houden. Een pentest draagt dus ook bij voor de ontwikkeling van het bedrijf en het personeel.

4. Voldoen aan regelgeving

Bedrijven en organisaties die werken met (gevoelige) data hebben te maken met regelgeving. Een bekende ontwikkeling is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving is in 2018 op Europees niveau in het leven geroepen om bedrijven en organisaties zich te laten committeren aan informatiebeveiliging. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ISO27001 certificering, de NEN7510 en de PCI-DSS (Payment Card Industry Data Security Standards). Een bedrijf dat klanten online laat betalen met een credit of debitcard moet aan een PCI voldoen. Hierbij is een jaarlijkse pentest een vereiste. Bij start-ups die SaaS producten ontwikkelen zie je dat de investeerders of klanten uitvoering van pentesten eisen.

5. Financieel verlies voorkomen

Zodra criminele hackers toegang tot het systeem hebben en bestanden afhandig maken moet het hele systeem plat. De financiële gevolgen zijn hiervan vaak groot en hebben een grote impact. Zolang je regelmatig test kunnen de grootste bedreigingen worden voorkomen. Wat er betaald wordt voor een pentest valt weg als het wordt afgezet tegen de financiële risico's van een hack.

6. Branding en imago-schade voorkomen

Het komt regelmatig in het nieuws dat een bedrijf of organisatie ten prooi is gevallen aan succesvolle hack aanvallen. Niet alleen is dit vervelend voor bestaande klanten. Voor het merk en imago kan een dergelijk persbericht funest zijn.

GESCHREVEN DOOR

Bas de Jong, Software Developer en freelance schrijver voor PentestGids.nl

Bas ontwikkelt software voor een SaaS projectmanagement tool. Daarnaast schrijft Bas over cyber security om mensen het belang van cyber security te laten zien.

PentestGids

PentestGids.nl is een informatief platform. Het biedt overzicht waar pentests het beste kunnen worden uitgevoerd. Lees alles wat je moet weten over een pentest.

SOORTEN PENTESTS

Black Box pentest

© 2022 Alles wat je moet weten over een pentest | Pentestgids.nl, Inc. All rights reserved.